Când vine vorba despre vizita la medicul stomatolog, majoritatea pacienților își doresc soluții rapide pentru eliminarea disconfortului, fără să se gândească la evoluția lucrării dentare pe termen lung. În cazul lucrărilor făcute în grabă pot surveni erori, care, în timp, pot cauza disfuncții ale sistemului cranio-mandibular.
De cele mai multe ori, persoanele care au probleme la nivel cranio-mandibular prezintă simptome precum: dureri la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, în zona urechii, a cefei, a gâtului, la deschiderea largă a gurii şi chiar în timpul masticaţiei.
Unul dintre marile avantaje ale dezvoltării tehnologiei în domeniul stomatologiei îl reprezintă predictibilitatea planului de tratament. Datorită tehnicilor și aparaturii de ultimă generație, stabilirea etapelor viitoarei lucrări dentare a devenit mult mai ușor de realizat, dar și mult mai precisă.
Dr. Andi Drăguș, medic specialist în implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular și estetică dentară este unul dintre puținii stomatologi din România care folosește cele mai avansate tehnologii, și anume: analiza condilografică, scanarea intraorală, diagnosticarea cariilor cu Diagnocam sau endodonţia microscopică pentru stabilirea unui plan de tratament corect.
Pentru a seta și personaliza obiectivele tratamentului stomatologic, orice pacient ar trebui să treacă prin următoarele 3 etape: examenul complet, planificarea tratamentului și lucrarea propriu-zisă.
Examenul complet presupune înțelegerea cavității orale a pacientului, a mușchilor și a relației dintre dinți, cu focus pe dinamica mandibulară.
„Indiferent dacă avem un plan de tratament protetic cu protezare pe implanturi sau combinat – implanturi cu dinţi naturali -, un wax-up diagnostic, un aparat ortodontic, o repoziţionare mandibulară, o intervenţie de chirurgie dentară etc., toate aceste planuri de tratament trebuiesc realizate extraoral. De aceea, este nevoie de un dispozitiv care să le susţină foarte exact faţă de realitatea intraorală. Un astfel de articulator, asociat cu un condilograf electronic, ce poate înregistra micronic dinamica mandibulei în toată funcţionalitatea ei, este indispensabil pentru reuşita planului de tratament. Aceasta mai ales în cazurile de protetică pe implant, unde lucrurile sunt mai complexe decât în cazul unor lucrări clasice pe dinții naturali. Practic, este vital ca lucrările protetice să nu fie doar de estetică dentară, ci şi funcţionale, deci să fie realizate într-un echilibru articular; astfel, apelând la condilografie, eliminăm riscul de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibular”, explică dr. Andi Drăguș.
De exemplu, în cazul lucrărilor de implantologie, care au un grad de complexitate mai ridicat, este nevoie de un instrument care poate indica exact ce etape trebuiesc urmate pentru un rezultat excelent. Astfel, analiza condilografică transmite informații exacte și vitale, care asigură o rată de succes mai mare, evitându-se, astfel, eventuale complicații.
Același este și cazul fațetelor dentare, unde condilograful oferă reperele corecte în amplasarea acestora, precum mișcările de dinamică ale mandibulei, dar și proporțiile buzelor, profilul gingiei, linia zâmbetului, tot ce ține de estetica facială și, de asemenea, de personalitatea pacientului, elemente care ajută medicul stomatolog să reproducă un rezultat cât mai natural, fără complicații pe termen lung.
O altă tehnică digitală care ajută la predictibilitatea planului de tratament este scanarea intraorală, care reproduce câmpul protetic. Scanarea intraorală digitală este folosită ca primă etapă necesară în obținerea unor lucrări la cele mai înalte standarde internaționale de calitate. Un rezultat impecabil începe cu un diagnostic cu un grad de acuratețe de 100%. Orice detaliu neglijat este un potențial factor de risc.
DIAGNOcam este un aparat care identifică leziunile provocate de carii dentare, deschise sau incipiente, până la baza gingiei, unde se identifică şi afecţiunile parodontale. Putem spune că această tehnică de diagnosticare a cariilor este asemănătoare cu radiografiile clasice, dar fără ca pacientul să fie expus la o anumită doză de radiaţie.
„DIAGNOcam deschide astfel calea spre stomatologia viitorului şi facilitează programe de prevenţie şi tratament complexe şi eficiente. După diagnosticarea cariilor dentare prin această metodă, dinții pot fi salvați prin endodonţie sub microscop, evitând extracțiile. Folosind tehnologii moderne şi abordarea interdisciplinară, la Clinica Dr. Drăguş dezvoltăm tratamente endodontice personalizate sub microscop şi lupe, care vizează refacerea ori menţinerea funcţionalităţii interne a danturii pe termen lung. Datorită performanţelor optice remarcabile, acestea oferă posibilitatea de a vedea detalii care nu pot fi observate cu ochiul liber, ceea ce permite efectuarea unor intervenţii de mare fineţe”, adaugă dr. Drăguș.
Atunci când tehnicile de endodonţie sub microscop sunt combinate cu metode de diagnosticare de ultimă oră, cum ar fi: DIAGNOcam, scanare intraorală sau condilograf, sunt eliminate considerabil riscurile sau intervenţiile ulterioare.
După diagnosticare, urmează planificarea tratamentului. Având la dispoziție toate informațiile necesare, această etapă devine mai ușoară. Astfel, planul de tratament trebuie să fie orientat spre obținerea unui rezultat previzibil, care poate fi menținut în timp, etapele intermediare de tratament fiind pe cât posibil funcționale și stabile. Scopul final al tratamentului este atingerea unei calități maxime a vieții pacientului.
Abia apoi se poate trece la realizarea lucrării, moment în care medicul stomatolog va urmări întocmai planul de tratament elaborat anterior. Acesta este avantajul predictibilității planului de tratament, întrucât, odată lucrarea aflată în desfășurare, riscul de a apărea complicații este minim.
Așadar, stomatologia digitalizată aduce beneficii semnificative în această arie, iar precizia, eliminarea disconfortului pacientului, rapiditatea și reducerea vizitelor la cabinet sunt doar câteva dintre ele.
Cu multe cursuri de specialitate în Europa, cu patru masterate la Universitatea de Medicină din Berna, cu o specializare pe tema „Sistem Cranio-Mandibular” la Viena și cu un doctorat în implantologie în desfășurare, dr. Drăguș vorbește pasional și pe înțelesul tuturor despre toate aceste resurse pe care medicina modernă ni le oferă pentru a ne menține cât mai sănătoși. De asemenea, în ultimii 16 ani, Andi Drăguş a organizat, pentru colegii de breaslă, seminarii şi cursuri de formare profesională în ţară şi în străinătate, pe diverse teme, de la aplicarea principiilor de design şi stratificare (teoria culorii, teoria luminii) în stomatologie şi până la diagnosticarea cranio-mandibulară, implantologie şi protetică dentară.
Clinica stomatologică Dr. Drăguş abordează conceptul de medicină dentară interdisciplinară digitalizată şi estetică digitalizată prin tratamente avansate interdisciplinare, aflate la intersecţia dintre calitate şi funcţionalitate, ţinând cont de contextul personal al fiecărui pacient, pentru buna planificare pre- şi post-intervenție, cu scopul de a preveni riscuri viitoare. Mai multe informații pe www.clinicadrdragus.ro.