gluten free lege

Lege pentru persoanele cu intoleranta la gluten

Cativa parlamentari au depus la Senat un proiect legislativ care prevede înfiinţarea Registrului de Evidenţă a persoanelor cu intoleranţă la gluten, dar introduce şi obligaţia ca spitalele, grădiniţele şi şcolile să asigure porţii de mâncare in concordanta cu aceasta nevoie.

„Înfiinţarea Registrului Naţional de Evidenţă a persoanelor diagnosticate cu boală celiacă, de către Centrul de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului, care va avea loc în decurs de maxim 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Registrul va fi completat de către medicii de familie sau medicii gastrenterologi”, potrivit proiectului de lege.

Orice constrângere a drepturilor persoanelor dragnosticate cu această boală se va considera discriminare.

„Persoanele cu boală celiacă nu li se va restrânge dreptul la educaţie, la asistenţă medicală, la servicii publice şi la demnitate pe baza absenţei cadrului necesar alimentaţiei şi tratamentul acestora, respectiv absenţa preparatelor alimentare şi medicamentoase fprp gluten. Refuzul acordării acestor drepturi din cauza imposibilităţii de a oferi acestor persoane alimente care nu conţin şi nu sunt contaminate cu gluten, reprezintă discriminare”, potrivit proiectului.

Potrivit propunerii legislative, boala celiacă este declanşată din ingestia de gluten.

„Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanşată din ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz) la persoanele cu predispoziţie genetică care afecteazp circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârsta începând cu perioada copilăriei. Netratată sau incorect tratată, această boală poate avea consecinţe de sănătate importante, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier şi anumite forme de cancer”, se arată în proiectul depus la Senat.

Sursa: Mediafax